Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Birsalma

Birsalma

Tóth Enikő / 2019. augusztus 25.

Cydonia oblonga ― A birsalma a Mediterránon honos növény. Használják az alacsony bokor változatát díszítésre és élő sövénynek. Kinevelt változata a birskörte. Az alma és a körte megnőhet mint egy jókora alma. Igénytelenebb elődei gyümölcse kisebb. A birsek a kései gyümölcshöz tartoznak. Egyediek, különleges illattal és zamattal. Télire hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat.

Tápértéke:

Birsalmából mind kevesebb van környezetünkben. Pedig egyik jellegzetes gyümölcsünk. Általánosságban hűsít. Gyógyhatása is főleg a gyulladásokra terjed ki. Tápanyagértéke nem kiemelkedő, de mint változatosság az étrendben nagyon megfelelő.

Gyógyhatása:

A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban mint hasmenést megállító biztos gyógyszer szerepel. Ha nincs a kéznél gyümölcs, a birsalmafa levele szárazon eláll a zacskóban, amit bármikor elő lehet venni. Valóban úgy van, hogy segít a hasmenésen, de kevesen tudják, hogy ugyanilyen hatással van a székrekedésre is.

Hasmenés:

Általában ha valahol feltámad egy betegség, ott a helyszínen kell hogy legyen gyógyszer is. A birsalma Ázsia déli részéről került az ókorban a Mediterránra. Ezeken a vidékeken sok a kórokozó, könnyen meg lehet kapni a hasmenést. De kéznél van a gyógyszere is, nem csinálnak nagy ügyet a dologból. Nálunk a nagy melegben, amikor könnyen terjedd a baktériumos fertőzés, a gyerek is könnyen hasmenést kap. A az ilyen jellegű hasmenés nem ritka szüret idején. A birsalma leve segít minden esetben.

Emésztési rendellenességek:

Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk. A rostszegény táplálék a túlzott húsfogyasztás, és fehér kenyér, fehér lisztből készült tészták. Régen ez a probléma nem volt, mert a mindennapi kenyerünk barna volt, megtartva a búza több mint húszféle vitaminját és ásványát. Az emésztési rendellenességek, amikor úgy érezzük minden áll a gyomrunkban. A birsalma savas hatása mozgásba hozza az egész emésztőszervet, elsősorban segít a gyomornak megszabadulni tartalmától a legtermészetesebb úton.

Bélgyulladás:

A bélgyulladás akkor fejlődik ki, ha lelassul az emésztés. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. A legjobb, ha egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk, ami hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.

Alhasi fájdalom:

Az alhasi fájdalmat sok minden kiválthatja. Hasgörcsök, vastagbélgyulladás, menstruációs zavarok stb. A birsalma segít azoknál a fájásoknál, amelyek gyulladás következményei, valamint a gyenge emésztésen múlik.

Székrekedés:

A székrekedés akkor következik be, ha a bél működése renyhe. Annak is megvan az oka. Ha az emésztőszerv nem kap elegendő rostot, nincs ami ösztönözze a bélmozgást. Lehet gyulladás is az oka a lelassult bélműködésnek. A birsalma nagyon jó hatással van a bélgyulladásra, rendelkezik továbbá elegendő rosttal, így a székrekedést kiküszöbölheti. Egyénenként is függ, hogyan reagál a székrekedés a birsalmára.

Erős menstruáció:

Erős menstruáció lehet gyulladás következménye, vagy kiválthatja egyéb ok. Különösen ha fájással is jár, ajánlatos naponta három fél pohár birsalma lét fogyasztani. Erre a bajra nagyon hatásos a friss pásztortáska is, amiből 4-5 szálat keverjünk a saláta közé, vagy egyszerűen elrágcsáljuk.

Reuma:

A reuma lehet fázás következménye, vagy időjárás előjelzés, de elfogyasztott táplálék is okozhatja a fájdalom fellángolását. A birsalma lé hatásos lehet úgy a gyulladásra, mint segédkezhet gyorsan megszabadulni az emésztés tartalmától, valamint hűsítőleg hat a fájdalomra.

Elkészítési mód:

A birsalma jellegzetes illatú és ízű gyümölcs. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a legjobb, a levét kicentrifugázzuk. Nem baj, ha nem érett, savanyu ugyan, de a gyógyító hatása még nagyobb. Ha főve használjuk némely birsalmának elég egy rottyanás, és megpuhul. Ha tovább főzzük kinyílik. Gyengéden meg kell kavarni, hogy egyenletesen puhuljon. Szegfűszeget tegyünk bele, hogy fokozza az izét, valamint a gyulladásgyógyító hatását.


Étel kategóriák