Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Egres ― Piszke

Egres ― Piszke

Tóth Enikő / 2019. augusztus 20.

Ribes uva-crispa ― Az egres a ribizli félék családjába tartozik. Európában, így nálunk is közkedvelt gyümölcs. Régi kúriákon ma is megtalálható. Gyerekek savanyú csemegéje, és kellemes nyári gyümölcs. Befőttnek is tárolható, illetve mélyhűtőben. Tüskés fás szára miatt nehezen hozzáférhető a gyümölcs, nem egyszer, inkább megvárják, míg teljesen megérik, és lerázzák. Érési ideje július közepétől július végéig tart. Egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte.

Tápértéke:

Ha megvizsgáljuk a régi magyar konyha receptjeit, rádöbbenünk arra, mennyi féle bogyót használtak fel elődeink különféle elkészítési móddal, nem egyszer igen csak munkaigényes eljárással.
Hagyományainkhoz tartozik a jó étkezés. S ugyanakkor, mintha a régiek rátapintottak volna nagyon is érzékenyen arra, hogy bizony az étkezéssel gyógyítólag hathatunk szervezetünkre, vagy legalábbis ellensúlyozzuk egyes táplálék negatív hatását, amiről azonban nem tudunk lemondani.
A bogyós gyümölcseink nagyrészt erre szolgálnak. Képzeljük csak el, ínycsiklandozó húsok mellett ott díszelegnek a bogyós gyümölcseink mártásként, frissen, vagy befőttként. De valójában nem dísznek szolgálnak ezek a körítések, mártások, nem is csupán a szemnek-szájnak ingerére. Nagyon is megvan a feladatuk ezeknek a kombinálásoknak. Tartalmuknál, gyógyító hatásuknál és egyéb tulajdonságuknál fogva nagyon is hasznosak az emberi szervezetre. Nemcsak gyógyítólag hatnak szörpként, kúraszerűen fogyasztva, de meg is előzhetnek betegségeket. Minden bogyó tartalmaz szerves savat, amely hat az egészségre, az egész emésztő rendszerre, ami nem kis dolog különösen a zsíros falatok megemésztésére. Vagy ami szintén halálos lehet, akárhogyan is készítjük el a húst, sütjük, vagy főzzük, a felső rétegen egy anyag keletkezik, a karcinogén, ― rákkeltő anyag. Ha a naapi fogyasztásra szánt élelmünkre figyelmet szentelünk, úgy állítsuk össze, hogy egyes kártékony anyagok lerakódását megelőzzük. A körítések, mártások anyaga megakadályozza ezeknek a kártékony anyagoknak a lerakódását szervezetünkbe, segít kilökni azokat. A vegyszer a vizelettel távozik, ha megfelelő táplálékkal kombináljuk. Ilyen táplálékunk az egres is.

Gyógyhatása:

A nyomelemek felbecsülhetetlen értékűek a szervezetünk számára. Legtöbb esetben nagyon kevés mennyiségű ilyen anyag kell belőle ahhoz, hogy helyrebillenjen szervezetünkben az egyensúly. Különösen a belső elválasztású mirigyekre jótékony hatással vannak bogyós gyümölcseink, így az egres is. És nem utolsó sorban az emésztési szervünkre, a szívre, májra, vesére stb. is hat.

Májbetegség:

A májunk nagyon szerteágazó munkát végez szervezetünkben. Állapota a táplálékunkkal, táplálkozási szokásainkkal van szoros kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a máj működésére, annál is inkább, mert legtöbbször közvetetten jelzi a máj kezdődő rendellenességeit. Abban az esetben tehát, ha gyakori a fejfájás, székrekedés, szédülés, vagy csak tekintsünk a nyelvünkre, ha fehér lebeny van rajta, a máj működésének gyengülésével állunk szemben. Ilyenkor ajánlatos az egres fogyasztása.

Magas lázzal járó betegségek esetén:

Sárgaság, orbánc, bőrbetegség, hirtelen támadó gyulladásos, és magas lázzal járó betegségek esetében nagyon jótékonyan és nyugtatóan tud hatni az egres szörp, amit bodzaszörppel is keverhetünk. Ilyenkor a borogatás is segíthet.

Elkészítési mód:

Ha csak üdítőnek használjuk, különösen a nem elérett egrest más, édesebb gyümölcsök ízesítésére is használhatjuk, a lemezvágóval pépesítve. Egymagában is van gyógyító hatása, de ne feledkezzünk meg azokról a tulajdonságairól sem, amelyekkel a többi ételeinkre, azok emésztésére, hasznosítására hatnak. Betegség esetén édesítés nélkül ajánlatos fogyasztani, vízzel hígítva, esetleg bodzaszörppel együtt.


Étel kategóriák