Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Körte

Körte

Tóth Enikő / 2019. augusztus 23.

Pyrus communis ― A körte mérsékelt égövi gyümölcs. Több fajtája ismeretes, a legkorábbitól a késön érőig, amely valamikor csak a búzában, a padláson, ért be késő ősszel, tél elején. Az egyik elterjedt és közkedvelt fajtája a Vilmos körte. Habár ugyanabba a családba tartozik, mint az almák, a körte nehezen tűri a szállítást, ezért leszedik érés előtt, úgy szállítják, mire megérkezik, megérik. Ha kinn hagyjuk szoba-hőmérsékleten, néhány nap alatt megpuhul.

Tápanyagértéke:

A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét fogyasztják.

Gyógyhatása:

A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

Gyomorhurut:

A táplálék, amit fogyasztunk, határozottan kihat egészségünkre. A gyomorbaj kifejlődésére főleg a nitrátok hatnak, amelyek a táplálékunk útján jutnak szervezetünkbe. Egyes országok meghatározott területén is lehet magasabb az emésztőszervi betegség. Ezeken a területeken a talaj magasabb nitrát tartalommal rendelkezik. Az A vitamin tartalmú ételek fogyasztásával megelőzhetjük és gyógyíthatjuk a gyomor gyulladását. A körte kicentrifugázott leve hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt.

Bélhurut:

A hurutos megbetegedés a nyálkahártyák enyhe gyulladását jelenti. A bélhurut kifejlődését a belek nagyfokú ingerlékenysége okozza, amelynek következménye a székrekedés vagy hasmenés. A Betegség tünete, amikor a székrekedés és a hasmenés váltja egymást. A kiváltó ok lehet tej és tejtermék, cukor és fehér liszt fogyasztása. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. De a legjobb, ha megfigyeljük, mely táplálék okozza és elhagyjuk azt.

Emésztési zavarok:

Emésztési zavar akkor áll be, ha valamilyen nehéz sós és fűszeres étellel túl ettük magunkat vagy szintén nagy mennyiségben fogyasztottunk keményítő és fehérje táplálékot, kevés zöldséggel, vagy egyáltalán nem fogyasztottunk zöldséget, ami könnyítené az emésztést. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy pohár körte-lé elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja.

Köhögésre:

A köhögés a megfázás következménye. A légzőszervek gyulladásos megbetegedését baktériumok és vírusok is okozhatják. A gyógyszer ellenük a C és az A vitamin. Ha a jó savanyú teába szegfűszeget teszünk, elejét vesszük a baktériumok és a vírusok szaporodásának. Az A vitamin a légutak gyulladásos betegségén segít. Megtörténik, hogy csupán a hideg víztől, vagy egyenesen a hűtőből fogyasztott italtól keletkezik nyálkalerakódás a torkunkban, ami köhögésre, vagy torok köszörülésre ingerel. S még egy oka lehet a nyálka keletkezésének a torokban, az ételérzékenység, leginkább a tej. Minden betegség során vegyük figyelembe, mit fogyasztottunk, hogy legközelebb ne essünk ugyanabba a hibába.

Reuma:

A reuma is az önpusztító betegségek közé tartozik. Kialakulhat úgy is, ha valaki tej érzékeny. A tejfogyasztás azok számára, akik érzékenyek rá, különféle betegségeket okozhat. A legegyszerűbb, ha a gyomor az elfogyasztás után hamarosan kilöki a tejet. Azoknál, akiknél ez nem történik meg, idővel a tej fogyasztása immungyengeséget okoz és számos önpusztító betegséget, köztük a reumát. A megfigyelés itt is sokat segíthet. Ha tejfogyasztás után fellángol a fájdalom, nem szabad többé tejet fogyasztani. A körte lé vagy a körte fogyasztása segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

Elkészítési mód:

A körte ízletes gyümölcs. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Ha szeretjük, egy kevés szegfűszeget is szórjunk rá. Keverhetjük más gyümölcslével is. Gyümölcssalátába is tehetjük. Ha főzzük vagy befőzzük a körtét, ajánlatos néhány szegfűszeget beletenni, nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.


Étel kategóriák