Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Minden nap igyál meg egy pohár sárgarépalevet

Minden nap igyál meg egy pohár sárgarépalevet

Tóth Enikő / 2019. augusztus 15.

A sárgarépa az egyik legnépszerűbb gyökérzöldség a világon. Bármilyen módon is fogyasztod, biztos, hogy nagyon jót tesz az egészségednek.

A sárgarépa tápanyagainak listája meglehetősen kiterjedt. Ugyanis a rost mellett tartalmaz káliumot, mangánt, biotint, pantoténsavat, folsavat, rezet, B1,- B2-, B6-, C-, E- és K-vitamint is. Naponta elegendő egyetlen pohár sárgarépalevet meginni, hogy élvezhesd ezeket az előnyöket. Más gyümölccsel vagy zöldséggel is vegyítheted, például céklával, gyömbérrel, ananásszal vagy naranccsal.

Csökkenti a koleszterinszintet. Káliumot is tartalmaz, ami segít a szervezetben lévő nátriumszint csökkentésében, így a sárgarépa elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet és az alacsonyabb vérnyomást.

Amikor az embereket megkérdezik, hogy szerintük mely zöldségek a legjobb csonterősítők, szinte mindig a zöld leveles zöldségekre gondolnak. Ezek valóban nagyon hasznosak, hiszen sok K-vitamint tartalmaznak, mint ahogyan a sárgarépa is. A K-vitamin segít megkötni a kalciumot, ami kulcsfontosságú a csontok erősítéséhez.

Ha túl sokat eszünk, akkor felpuffadunk. A sárgarépalé azonban segít természetesen megszabadulni a gáztól, ami a gyomorban és a belekben található.

A sárgarépalé egészséges diuretikumként ismert, hiszen segít a felesleges húgysav és epe eltávolításában, miközben segít a vesék egészségesen és tisztán tartásában.

A sárgarépában három fontos tápanyag is van ― béta-karotin, lutein, zeaxantin ―, amelyek jelentősen védik a szem egészségét. Például béta-karotin nélkül szemészeti rendellenességek léphetnek fel, beleértve a makuladegenerációt, sőt még a vakságot is. A lutein és a zeaxantin pedig az életkorral összefüggő látásvesztés kockázatának csökkentésére törekszik.

A karotinoidok ― amelyek megtalálhatók a sárgarépában és egyéb narancsos színű táplálékokban ― hatékony antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát.

A sárgarépa és a sárgarépalé jó hatással van az immunrendszerre és védelmet nyújt a szervezet számára a sejtkárosító szabad gyökökkel, a vírusokkal, a baktériumokkal és a gyulladással szemben.

A sárgarépában sok antioxidáns béta-karotin és más fitokémiai anyag megtalálható. Mindkettő hatékonyan küzd a DNS-károsodás, a gyulladás és a sejtmutáció ellen.


Étel kategóriák