Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Szilva

Szilva

Tóth Enikő / 2019. augusztus 24.

Prunus domestica ― A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök közül, leszámítva a szőlőt. A háztartásban többféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttet is készíthetünk belőle, víz és cukor nélkül, csak úgy a saját levében.

Tápértéke:

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát segíti elő azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha vitaminokból mennyiségre nincs is sok, de egymást segítik a felszívódásban.

Gyógyhatása:

A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Leterhelt máj:

A leterhelt máj a leterhelt emésztő rendszer következménye. Ha az emésztő rendszert sikerül kissé mentesíteni, az egész szervezet a jobbulás utjára lép. A kálium az, ami a vért megtisztítja a salakoktól. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért.

Veseműködés serkentő:

A leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

Belső vérzések:

Belső vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendő nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belső vérzés jelentkezhet. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

Emésztési zavarok:

A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezetünkben a helyzet tovább romlik, a teher mind nagyobb lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztás után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg hat a gyomor működésére és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Székrekedés:

A szilva az egyik legeredményesebb gyógyszer a székrekedés ellen. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A szilvát is elfogyaszthatjuk, ami síkossá teszi a belek tartalmát, így biztosítjuk a féregszerű mozgás serkentését. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak.

Koleszterin csökkentő:

A kálium a szervezet salaktalanítását végezi. Az aszalt szilva az egyik legjobb forrása a káliumnak. Más elemek is megtalálhatók, s mindegyiknek megvan a feladata a szervezet működésében. Ha egy is hiányzik, felborul az egyensúly, betegségek lépnek fel. A vér koleszterin tartalma nem számit betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül, emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

Elkészítési mód:

A friss szilva alkothatja a gyümölcssaláták összetételét, de nyersen is fogyaszthatjuk. Legjobb, ha a húsát is elfogyasztjuk, mert rostja nem kemény a beleknek, ezért serkenti a bélműködést. Az aszalt szilvában minden megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben. Ha csak az aszalt szilvát fogyasztjuk, jó sok vizet igyunk rá. Jó ha leáztatjuk, vagy megfőzzük, hogy emeljük a víztartalmát. Fűszert is tehetünk bele. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb, ha a lével együtt megesszük a szilvát is. De mindenkinek úgyis a saját teste szükséglete dönti el, mennyit fogyasszon, és hogyan.


Étel kategóriák