Várjuk receptjeiteket a totheniko.konyhaja@gmail.com emailcimre. Írjátok le a receptet, a neveteket, honnan írtok és készítsetek fényképet és az ételről.

Vöröshagyma

Vöröshagyma

Tóth Enikő / 2019. augusztus 24.

Allium cepa ― az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából került vidékünkre ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője.
A magyar tájnyelvi elnevezései közül a hajma, a vereshagyma, a zsidószalonna és a mózespecsenye a legismertebbek.
Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

Tápértéke:

A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.

Gyógyhatása:

Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.

Meghűléses betegségekre:

A vöröshagymát meghűléskor próbáljuk csak külsőleg használni, mert melegítő hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedő beteg sem, túlzott mennyiségű vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzőszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.

Égésre:

Ugyancsak külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.

Nagyobb bélféreg kiűzése:

A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiűzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiűzte a belekből. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetőleg egy ültő helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erős tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.

 


Étel kategóriák